Folkbildning 2.0 (TED Talks)

Publicerad i Good News Magazine #1/2011.
Text: Anders Nilsson

Video på nätet är inte bara puppies, porn and piracy. Det är också klipska människor med nya idéer och hisnande berättelser. GNM har tittat närmare på fenomenet TED Talks.

Det kunde ha fortsatt som bara ännu ett prestigefyllt evenemang för eliten. Den årliga konferensen TED i Kalifornien attraherade redan sina världscelebriteter till föreläsare och sin nästan lika prominenta publik. Det kunde ha fortsatt så, som ett slutet forum för den nya kreativa aristokratin som vet hur man tänker utanför lådan. Avskilt från oss andra.

Men TED valde att gå en annan väg. Istället för att odla sin exklusivitet har konferensen blivit en angelägenhet för miljoner människor över hela världen. Sedan 2006 läggs så gott som alla TED-tal ut på nätet, fritt för vem som helst att ta del av. I skrivande stund har dessa drygt 800 Ted Talks visats mer än 300 miljoner gånger.

”Idéer värda att spridas” är TED:s devis. Konceptet i korthet: bjud in de mest intressanta talare i världen som du kan komma på och tilldela dem 18 minuter var att tala på. Ge dem fria tyglar, men se till att de bjuder på de stora perspektiven och inte grottar ner sig i detaljer.

Resultatet har blivit ett smörgåsbord av klipska människors betraktelser om allt mellan himmel och jord. Här talar Richard Dawkins om kampen för religionsfri politik och vetenskap; Jane Goodall om vad som skiljer oss från aporna och Steven Pinker om våldets historia.

En av de flitigaste TED-föreläsarna är Hans Rosling, som gjort sig känd för att presentera världshälsostatistik så att den inte bara blir begriplig och intressant, utan till och med underhållande.

Hans Rosling berättar att han först tyckte att TED verkade oseriöst – namnet TED är en förkortning där E:et står för Entertainment – och därför sa nej till propåerna från TED under en lång period. Till slut gick han med på att hålla ett föredrag på TED 2006, men när det efteråt blev tal om att börja sprida filmerna på nätet spjärnade han återigen emot. Anledningen var att TED finansierade satsningen med reklamsnuttar på webben.

– ’Glöm det!’ sa jag. ’En svensk professor kommer aldrig någonsin att gå med på att figurera tillsammans med BMW-reklam.’ Men de ringde och ringde och ringde. Till slut sa jag ja. Nu har miljoner sett videon. Bara två har klagat på reklamen, säger Hans Rosling.

Idag skakar han på huvudet åt sin motsträvighet för fem år sedan. Publiceringen på webben av Roslings första TED Talk blev ett internationellt genombrott för honom, och starten på en smått osannolik karriär som Youtubestjärna och globetrottande talare. Idag jobbar han heltid med föreläsningarna; professorstjänsten vid Karolinska Institutet är bantad till en minimal deltid på 5 procent.

Långt före universiteten
TED har tagit ledningen med hästlängder före universiteten, när det gäller bra föreläsningar på nätet, menar Rosling. Han pekar på två viktiga skäl:

– 18-minutersformatet, som TED hade redan tidigare, har visat sig vara en lyckoträff. Lagom långt, till skillnad från universitetens 40-minutersföreläsningar, som är hopplösa att göra bra video av. Och i TED-miljön, där publiken kommer från olika håll, måste du som talare hålla dig på en grundläggande nivå och undvika svår terminologi. När du föreläser för dem som studerar ämnet vid högskolan blir det för tekniskt och svårgenomträngligt för utomstående.

Det som en gång var en konferens som också hade en webbplats, har idag förvandlats till en webbplats, med kompletterande konferens, konstaterar han.

– Vet du vad TED egentligen är? undrar Hans Rosling och ser finurlig ut. De gillar inte på TED att jag säger det, men TED håller på att bli det nya Rotary. I positiv bemärkelse! Människor med seriöst samhällsintresse som går upp tidigt på morgonen för att höra på ett bra föredrag. Riktiga Rotary stagnerar, de klarar inte föryngringen, och det är jävla oklart hur man blir medlem. TED löser allt det där med nätet. Det är elegant. Du kan betala 5000 dollar för att sitta i salen, men det är gratis på nätet.

Fast allt är inte genomtänkt, bara för att någon säger det på TED, slår han snabbt fast. Under en konferens hinner man också få sig en del dumheter till livs.

– Det är en hel del yta. Regnskogsromantiker. Glada arkitekter som ska lösa flyktingkriser med en liten låda som de ska tillverka i USA och flyga iväg. Så puckat!

Översätter vid köksbordet
Hans Roslings första TED Talk finns idag textat på 41 språk, från azerbajdzjanska till vietnamesiska. Frivilliga översättare över hela jorden jobbar ideellt med att texta TED:s föreläsningar. I skrivande stund finns 12 500 översättningar på 80 olika språk i systemet. Av de just nu 111 föredrag som finns med svensk text är ett antal gjorda vid köksbordet hemma hos Lisbeth Pekkari i Kiruna. På dagarna arbetar hon på kommunen med geografisk information. På kvällarna kopplar hon då och då av med en översättning åt TED.

– Det började med att en bekant tipsade mig om ett föredrag på nätet som hon absolut tyckte att jag skulle se, berättar Lisbeth Pekkari. Om jag minns rätt var det hjärnforskaren Jill Bolte Taylors ”Stroke of insight”, där hon beskriver sin egen upplevelse av att få en stroke.

Lisbeth Pekkari blev tagen av videon, och ville skicka den vidare till andra, inte minst hem till mamma. Samtidigt insåg hon att engelskan nog var i svåraste laget.

– Det kändes så trist att en så bra idé ska hindras av språkbarriärer. Men så råkade jag snubbla över möjligheten att man faktiskt själv kunde översätta. Så det gjorde jag.

Sedan dess har hon översatt ytterligare ett tiotal TED-föredrag, samt kvalitetsgranskat ungefär dubbelt så många översättningar, gjorda av andra. Det gör Lisbeth Pekkari till en av de mest aktiva svenska TED-översättarna.

– Jag är glad om fler kan se de här föredragen, säger hon. Samtidigt är det roligt, lite terapeutiskt, att göra översättningarna. Att försöka fånga vad talarna vill förmedla. Så jag gör det nog lika mycket för min egen skull som för andras.

Medelålders Män med Makt
Många talare på TED är tämligen okända. Engagerade forskare, entreprenörer, aktivister, filosofer, marknadsförare, arkitekter, levnadskonstnärer och biståndsarbetare med något viktigt på hjärtat. Men TED attraherar också den yttersta eliten av intellektuella kändisar – bästsäljande vetenskapsmän som Stephen Hawking, Jared Diamond och Oliver Sacks, företagsmagnater som Bill Gates, politiker som Al Gore och skribenter som Alain de Botton och Wireds chefredaktör Chris Anderson.

Tyckte du att det blev många män? Du är inte ensam.

– När det etableras ett forum som TED behöver man fråga sig: vilka får komma till tals? säger Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet. Ju större genomslag, desto viktigare blir den frågan. Och såvitt jag kan se har TED en stor övervikt av Medelålders Män med Makt. Det är ett problem.

En snabb genomräkning av talarna vid TED:s huvudkonferens 2010 bekräftar den bilden. På varje kvinnlig talare går det tre manliga. Det är också en stark amerikansk dominans bland föreläsarna. Även TED tycks ha noterat dessa skevheter, men väljer att ta tag i problemen genom att behandla kvinnor och icke-amerikanska ämnen som särintressen som nu fått sina egna nischade konferenser: TED Women och TED Global. En lösning som känns långt från optimal, men den minskar i alla fall i viss utsträckning skevheten på nätet, där alla olika TED-konferenser i praktiken smälter samman till en enda.

Ett nytt sätt att kommunicera
TED:s curator Chris Anderson (inte samma som Wireds chefredaktör) har deklarerat att TED:s framtid snarare är många-till-många-kommunikation, i motsats till den typiska föreläsningsmodellen: en-till-många. Redan idag rymmer kommentarsfälten under TED-videorna ofta långa och välformulerade meningsutbyten.

För Chris Anderson är TED en liten del av något riktigt stort: genombrottet för onlinevideo som mänsklig kommunikationsform. Närmast ett paradigmskifte, enligt hans synsätt.

– Vad Gutenberg gjorde för skriften kan internetvideo göra för kommunikation ansikte mot ansikte. Det ursprungliga medium som din hjärna är skapt för, har just blivit ett globalt medium. Det är stort, sa Chris Anderson vid TED Global 2010, samtidigt som han konstaterade att skrift är en förhållandevis sen uppfinning, med bara några tusen år på nacken. Jämför det med vår förmåga att förmedla information ansikte mot ansikte som har finjusterats under årmiljoner av utveckling.

Egna TED i liten skala
Det är många som har inspirerats av TED att anordna liknande aktiviteter i mindre skala runt om i världen. Och TED lånar gärna ut sitt varumärke, med det lilla tillägget ”x”, till oberoende evenemang i TED:s anda. Bara i november 2010 hölls mer än 250 sådana TEDx-konferenser, spridda över 61 länder. Ett av dessa evenemang var TEDxYouth@Göteborg.

– Jag fick en spontan känsla av att det där hade jag velat göra själv, redan första gången jag fick nys om TED, säger Carl Ternstedt, en av arrangörerna till TEDx i Göteborg. Jag tror på idén att sprida idéer och att kunskap kan vara – och kanske i största möjliga utsträckning bör vara – gratis och lättillgänglig.

Tillsammans med kollegan Axel Lindqvist har Carl Ternstedt sedan november 2009 arrangerat tre TEDx i Göteborg. Filmerna därifrån ligger på en egen sajt och på Youtube. Riktigt bra TEDx-föredrag kan också hamna på stora TED:s webb.

– De håller på att bearbeta ett tal från vårt förra TEDx, berättar Carl Ternstedt nöjt.

Att kändisfaktorn på TEDx i Göteborg blir lägre än på TED:s egna konferenser gör inget, tycker han.

– De stora namnen har redan synts i de här sammanhangen, säger han. Det intressanta för oss är att lyfta fram det lokala. Det är ju de stora tankarna som räknas, inte de stora namnen. Det tycker jag verkligen visades senast, när vi hade ungdomar mellan 12 och 29 år som talare. De flesta av dem hade aldrig stått på en scen och talat inför publik tidigare, men det var oerhört inspirerande och imponerande att ta del av deras idéer.

Anders Nilsson

 

FAKTA/TED
TED grundades 1984. Förkortningen står för Technology, Entertainment, Design. Sedan 2001 leds TED av den brittiske medieentreprenören Chris Anderson. TED har idag vuxit till flera konferenser: TED, TED Women, TED Global, TED India, m fl.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *